Teracopy beweert je bestanden sneller te kunnen kopiëren of verplaatsen dan de ingebouwde machine van Windows, al is dat zeker niet altijd het geval. Voor de snelheidswinst (alleen) moet je het dus niet per se doen. Wat Teracopy wel de moeite waard maakt, zijn de uitgebreide opties. Denk bijvoorbeeld aan een grote kopieeropdracht waar een fout opduikt bij een bestand. In tegenstelling tot Windows probeert Teracopy het een paar keer opnieuw, en als het blijft mislukken slaat het het corrupte bestand gewoon over om toch de rest te kunnen kopiëren.

STAP 1 / Teracopy installeren

Je vindt Teracopy op http://codesector.com/teracopy, waar je rechtsboven op de grijze Download-knop klikt. Je hoeft Teracopy trouwens niet zelf te openen, bij elke kopieeropdracht in Windows komt het automatisch tevoorschijn. Eigenlijk ben je nu al klaar, maar om optimaal gebruik te maken van Teracopy pas je best enkele instellingen aan. Klik op de knop Meer en vervolgens op Menu, rechts onderaan. Vervolgens kies je Voorkeuren. Hier zie je onder andere een vinkje staan bij Gebruik TeraCopy als standaard kopieerder.

 

STAP 2 / Interface-opties

Wil je het tooltje enkel inzetten voor bepaalde kopieeropdrachten, dan verwijder je het vinkje. In dat geval vink je best Toevoegen aan het context menu van Explorer aan, zodat de optie om bestanden te kopiëren met TeraCopy maar een rechtermuisklik ver zit. Een vinkje bij Altijd testen na het kopiëren is ook een goed idee. Rechts onder de balk Drop bestanden hier zie je nog vier bolletjes staan, waarvan het rechtse groen gekleurd is. Hoewel het op het eerste zicht niet zo lijkt, kan je boven de balk ook klikken op Altijd vragen. Dan krijg je te zien welke opties er zijn wanneer een bestand al bestaat in de doellocatie. Standaard zal TeraCopy je altijd vragen welke versie je wil behouden, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen om standaard het nieuwste bestand te behouden (Oudere overschrijven).