Proximus maakt werk van zijn televisieaanbod. Niet alleen krijgt Proximus TV een nieuwe interface, de telecomreus lanceert ook een nieuw apparaat waarmee je persoonlijke en internetcontent op je televisie kan afspelen.

Proximus spreekt zelf van “de grootste innovatie in tien jaar Proximus TV”. De SwipeBox, zoals het toestel zal heten, is een toestelletje dat je via HDMI op je decoder aansluit en werd gemaakt door Huawei, zo meldt De Tijd. Dankzij het apparaat kan je vanaf een smartphone of tablet foto’s en video’s op het televisiescherm weergeven, vergelijkbaar met Apple TV of de Chromecast van Google.

De SwipeBox biedt ook toegang tot Youtube, Facebook en internetradio, en is volledig geïntegreerd met Proximus TV. Zo zal je bijvoorbeeld in de hoek van het scherm televisie kunnen blijven kijken, terwijl je ondertussen door je foto’s bladert of een Youtube-filmpje bekijkt. Ideaal voor tijdens reclameblokken, al benadrukt Proximus dat het zeker niet hun bedoeling is om reclame te verbergen.

De SwipeBox lanceert ergens in de komende maanden, maar een precieze datum is nog niet bekend. Ook de prijs van het apparaat en of het al dan niet gekocht of gehuurd moet worden, is nog niet bekend. Proximus onderzoekt momenteel nog de mogelijkheden. Mogelijk wordt de technologie op termijn gewoon in de decoder verwerkt.

Proximus kiest hiervoor resoluut voor een strategie die loodrecht op die van concurrent Telenet staat. Terwijl de Mechelse operator volop de kaart van de eigen content trekt, zoals recent nog werd bevestigd door de instap in De Vijver Media, kiest Proximus ervoor om content uit verschillende bronnen te verzamelen en op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden. Kort na de lancering van Netflix kondigde het bijvoorbeeld de integratie aan van de streamingdienst in Proximus TV, terwijl Telenet er net voor koos om zijn eigen on-demandaanbod te versterken.

Naast de aankondiging van SwipeBox, zal Proximus binnenkort ook de interface van Proximus TV opfrissen en van enkele nieuwe features voorzien. Zo moet het mogelijk worden om de tablet of smartphone als afstandsbediening te gebruiken, iets wat Telenet-klanten nu reeds kunnen met de Yelo-app. Proximus onderscheidt zich dan weer wel met de mogelijkheid om opnames op verplaatsing te bekijken, via wifi-hotspots van de operator of zijn mobiele netwerk. Bij Telenet moet je op hetzelfde wifi-netwerk als de decoder zitten om je opnames te kunnen bekijken op smartphone of tablet.