s Avonds je smartphone in een stopcontact steken, om daarna in je bed te kruipen: het is een handeling die door velen bijna gedachteloos wordt uitgevoerd. Wat als je de volgende dag tot de conclusie komt dat de batterij van je telefoon nog even leeg is als de dag ervoor? Er bestaan verschillende problemen die kunnen voorkomen dat je smartphone wordt opgeladen en nog eens evenveel manieren om te achterhalen wat bij jouw toestel het probleem is.

 

Ampere

Om te achterhalen hoeveel stroom je Androidsmartphone ontvangt van een oplader kan je Amperegebruiken. Met deze gratis app kan je nakijken of je smartphone daadwerkelijk wordt opgeladen, hoe snel het toestel wordt opgeladen en hoe vol je batterij is. Indien het getal groen kleurt, wordt je smartphone opgeladen. Bij een oranje kleurtje kan je echter beter een andere oplader uitproberen.

Stopcontact

Het kan zijn dat er helemaal niets mis is met je smartphone en lader, maar dat het stopcontact roet in het eten gooit. Verbind je toestel daarom met een ander stopcontact en hou in de gaten of de telefoon nu wel wordt opgeladen.

Oplader

Wanneer het gebruiken van een alternatief stopcontact geen oplossing biedt, kan er iets mis zijn de oplader die je gebruikt. Hiermee zijn er twee onderdelen die problemen kunnen vertonen. In de eerste plaats kan de adapter een defect hebben. De meeste problemen komen echter voor aan de kabel. Door de oplaadkabel op te rollen, er aan te trekken en te transporteren, kunnen er beschadigingen optreden. Om te achterhalen of dit het probleem is, kan je de kabeltjes en adapters tussen verschillende laders wisselen.

Uitschakelen

Door het spelen van grafisch-intensieve spellen verg je veel van je batterij, zo veel zelfs dat de batterij tijdens het laden nog steeds leegloopt. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is het uitschakelen van je toestel. Je zal merken dat je telefoon op deze manier ook stuk sneller opgeladen is.

USB-poort

Door veelvuldig gebruik te maken van de USB-poort in je toestel kan deze beschadigd raken. In de poort zit een kleine metalen connector. Indien deze lichtjes gebogen is, kan een slecht contact ontstaan. Met behulp van een tandenstoker kan je proberen dit metalen plaatje terug recht te duwen. Voorzichtigheid is hierbij wel aan de orde: een te ruwe behandeling kan het probleem vergroten.

?

Batterij

Uiteraard kan het probleem van een batterij die niet wordt opgeladen ook bij de batterij zelf liggen. In veel gevallen is een toestel waarvan de batterij het begeeft het vervangen waard. Je kan echter eveneens enkel de batterij vervangen door een nieuw exemplaar. Of dit een wijze beslissing is hangt af van de ouderdom van je toestel, je budget, en of de batterij van je smartphone eenvoudig verwijderd kan worden.

Besturingssysteem

Een laatste mogelijke boosdoener is het besturingssysteem van je smartphone. Veranderingen aan de software op je toestel kunnen een grote impact hebben op de autonomie van je telefoon. Indien je merkt dat de oplaadproblemen begonnen, nadat je smartphone een update ontving, kan je overwegen om terug te rollen naar een vorige versie van het OS. Gebruik je daarentegen een oudere versie van Android, dan kan het updaten naar de recentste versie soelaas bieden.