Er komen steeds meer clouddiensten op de markt. Je vindt ze onder meer bij Microsoft of Dropbox. Vaak gaat het dan echter om grote Amerikaanse serverkasten. Wil je iets dichter bij huis blijven, dan is er HubiC. Deze clouddienst is in Frankrijk gevestigd en is zeker het bekijken waard.

Je vindt de HubiC cloudopslagdienst op hubic.com/nl. Registreren is makkelijk: vul je e-mailadres in om een account aan te maken. Je krijgt gratis 25 GB, een hoeveelheid opslagruimte waar je al heel wat vakantiefoto’s in kwijt kunt. Eerst zal je echter nog een formuliertje moeten invullen met onder meer naam en wachtwoord. Voor een gratis dienst heeft HubiC alvast niet te veel informatie over je nodig. Ik maak een account aan, ga nog even langs de link in mijn mailbox en kan eraan beginnen.

[download_file]

HubiC komt in verschillende versies. Je vindt online een webapplicatie, maar kan ook software downloaden. Je kan HubiC gebruiken op zowat elk platform, van pc’s en Macs tot mobiele toestellen. Wij bieden hier de pc-versie aan.

Log in op je nieuwe applicatie en HubiC maakt een gesynchroniseerde map waarmee je snel en makkelijk bestanden back-upt of in de cloud dropt. Interessant is dat HubiC je laat kiezen of je automatisch een folder voor de dienst aanmaakt, of dat je een bestaande map, zoals bijvoorbeeld ‘Mijn Documenten’ gebruikt. Ik ga voor de klassieke installatie en krijg zo een extra mapje genaamd HubiC. Bestanden die ik op een andere computer wil raadplegen of mappen die ik wil back-uppen kan ik daarin gooien, en HubiC zet netjes een dubbeltje online.

Eens je documenten online hebt gezet, kan je ze niet alleen vanop andere computers bekijken, je kan ze ook delen met collega’s of vrienden. Ik rechtsklik op een bestand dat ik online heb gezet en krijg het HubiC-contextmenu. Kies ‘Publish’ om het bestand in kwestie te delen. Je kan bestanden mailen naar je collega’s of delen via Twitter of Facebook, maar iets handiger vind ik de kleine knop ‘Get link’. Die maakt je bestand openbaar voor iedereen die de link kent, zodat je hem snel via bijvoorbeeld chat kan doorgeven. Na tien dagen wordt je bestand terug privaat.

Nog een handige functie van de desktopapplicatie is de mogelijkheid om back-ups te maken. Met HubiC is het vrij simpel. Ga naar een map, bijvoorbeeld je vakantiefoto’s, en rechtsklik erop. Is de app geïnstalleerd, dan krijg je ook hier het HubiC-contextmenu en kan je kiezen voor ‘Create back-up’. Die back-ups worden, in tegenstelling tot je HubiC-map zelf, niet synchroon gehouden. Dat spaart bij grotere mappen heel wat bandbreedte, maar zorgt er toch voor dat je naar een gearchiveerde map kan teruggrijpen als er iets mis gaat. Je kiest zelf hoe vaak er een back-up wordt gemaakt. Zo kan je automatisch elke week je werkdocumenten laten archiveren, bijvoorbeeld. HubiC doet het bovendien in de achtergrond, zodat je ook zwaardere mappen aan een back-up kan onderwerpen.